HOMELOGIN

CONTRACT AFSLUITEN BIJ JE BANK VOOR AUTOMATISCHE INCASSO

Automatische incasso

Wil je gebruik maken van automatische incasso, dan heb je daar twee dingen voor nodig: een zakelijke rekening en een incasso-overeenkomst.

Huiswerk maken: Je limieten vaststellen

In persoonlijk overleg met de bank bepaal je de limieten van je incasso-contract. Besef dat de bank automatische incasso ziet als een soort lening: Zolang niet iedereen storneert schieten zij het bedrag in feite voor. In de tussentijd kun jij in theorie het bedrag opnemen en er mee naar de Bahama's rennen. Het is dus in belang van de bank dat deze zo weinig mogelijk hoeft voor te schieten. Je mag daarom niet onbeperkt incasseren, maar moet binnen bepaalde grenzen blijven. Die grenzen zijn in feite de kern van je incasso-contract en daar moet je over onderhandelen.

Bereken vooraf reële limieten en hou rekening met eventuele groei

  1. Aantal incasso-batches per maand: minstens 1 over 12 maanden per jaar, ook voor juli en augustus.
  2. Aantal posten per batch: het aantal ouders waarbij per maand wordt geïncasseerd.
  3. Maximaal bedrag per post: wat de ouder met de meeste kinderen, maximaal per maand kan afnemen aan opvang. Dat is bijv. familie Jansen met 4 kinderen die 4 x per week overblijven in een maand met 4,5 weken, voor € 1,75 per keer = 4 x 4 x 4,5 x € 1,75 = € 126,00.
  4. Totaalbedrag per batch: het bedrag dat je in de maand met de meeste overblijf zult incasseren. Stel in juli zijn geen vakantie dagen dan moet je uitzoeken hoeveel overblijfbeurten à € 1,75 zullen worden afgenomen die maand. Dan kom je uit op een aantal honderden euro's of meer.

Let op

Laat je door de bank geen flauwekul verkopen dat je het maximum aantal posten moet vermenigvuldigen met het maximumbedrag per post (dan zou je op een veel te hoog bedrag uitkomen) en dat om die reden het maximumbedrag per post omlaag zou moeten. (Er zijn scholen die om die reden naar een andere bank zijn uitgeweken!)

Op het moment dat je in een batch ook maar een van de limieten overschrijdt is de hele incasso verdaan en dat haal je met 1 batch per maand theoretisch niet meer in. Dus hoed je voor een contract dat te krap is gesteld op onderdelen en eis geen 1 maar 2 batches per maand, mede hierom.

Hoe lang duurt het?

Dit verschilt sterk van bank tot bank. In principe kunnen ze het in een paar dagen in orde maken, maar over het algemeen duurt het enkele weken. Tref je een employee die klungelt met de procedure (dat is helaas geen uitzondering) zit je soms extra weken te wachten zonder dat er iets gebeurt. Maak tijdsafspraken en bel direct als de tijd wordt overschreden!

Automatische betaling

Voor automatische betaling (van de vrijwilligersvergoedingen aan de medewerkers) heb je geen contract nodig. Je moet wel meedelen aan de bank dat je dit van plan bent; de bank dient namelijk ergens een knop om te zetten.

Incassant-ID

Heb je eenmaal een incasso-overeenkomst, dan wordt in die overeenkomst ook je incassant-id vermeld. Deze voer je in bij TSO-ASSISTENT, onder DECLARATIES / AFHANDELING.